Ingrijirea paliativa
 
Ingrijirea paliativa este ingrijirea activa si totala a pacientilor, fie adulti, fie copii, a caror boala nu mai raspunde la tratament curativ. Controlul durerii si al simptomelor, asistenta psihologica, sociala si spirituala sunt esentiale. Scopul ingrijirii paliative este asigurarea calitatii vietii pacientului si a familiei acestuia.

Acest tip de ingrijire accentueaza importanta pe care o are familia si ofera sprijin astfel incat pacientii sa-si petreaca ultima parte a vietii intr-un mediu demn, alaturi de cei dragi.

Ingrijirea paliativa moderna este o discipline medicala relativ noua, cu o istoric de doar cateva decenii, nascuta din dorinta de a aduce alinare suferintei pacientului cu boala incurabila, atunci cand potentialul de vindecare este redus si speranta de viata limitata.

Cu toate acestea, ingrijirea paliativa are o tradifie de secole, ea reprezentand practic singura forma de suport si alinare a suferintei bolnavilor incurabili de-a lungul timpurilor, pana la aparitia antibioticelor si dezvoltarea tehnologiilor medicale moderne de investigatie, diagnostic si tratament.

Filosofia hospice s-a nascut in Marea Britanie in anii '60, ca un concept care avea sa inlocuiasca atat de temutul <nu mai putem face nimic>, cu o abordare noua, pozitiva, a ingrijirii terminale. Cicely Saunders a dovedit ca numai schimband atitudinea resemnata in fata bolii incurabile se pot depasi barierele legate de comunicarea deschisa cu pacientul, legate de controlul durerii si al simptomelor fizice, si mai cu seama poate fi abordata suferinta complexa, totala, a bolnavului si familiei, izolarea sociala, temerile existentiale si suferinta psiho-emotionala.

Ne place sa credem ca vom putea stabili tendinte si vom putea implementa ideologia lui Cicely Saunders, martorii fiind atat rezultatele bune in recuperarea pacientilor care pareau fara speranta, cat si crearea unui mediu ambiental cat mai familial pentru cei care sunt mai putin avantajati de starea de sanatate.

 
 
 
© 2010 Asociatia Haller | Design: PentaMedia Acasa | Despre Noi | Servicii | Galerie Foto | Contact
Hungarian German English Romana

Politica de Confidentialitate | Politica de Cookies